Samo šest opština u RS imaju mjenjačnice

Bez autora
Jun 06 2011

Većina stanovnika i posjetilaca Srpske vikendom nema gdje da zamijeni novac, jer mjenjačnice postoje u samo šest opština. Vlasnici postojećih mjenjačnica, kojih u RS ima 14, kažu da je potreba za osnivanjem mjenjačnica sve veća, jer banke, osim toga što ne rade vikendom, ne trguju mnogim valutama, te mnogi i radnim danima nemaju gdje da zamijene novac. Osim toga, tržni centri i drugi prodajni i ugostiteljski objekti u Srpskoj, osim konvertibilnih maraka, ne primaju novac u drugoj valuti, te je i zbog toga potreba za mjenjačnicama velika. Posjetioci uglavnom dolaze vikendom kada banke ne rade. U Ministarstvu finansija RS potvrdili su da mjenjačke poslove u Srpskoj trenutno obavlja 13 preduzetnika na 14 mjenjačkih mjesta. Preduzetnici koji sa bankom imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova i koji imaju ovlašćenje Ministarstva finansija RS, ove poslove obavljaju u Banjaluci, Gradišci, Doboju, Prijedoru, Šamcu i Donjem Žabaru.

Samo šest opština u RS imaju mjenjačniceVećina stanovnika i posjetilaca Srpske vikendom nema gdje da zamijeni novac, jer mjenjačnice postoje u samo šest opština.

Vlasnici postojećih mjenjačnica, kojih u RS ima 14, kažu da je potreba za osnivanjem mjenjačnica sve veća, jer banke, osim toga što ne rade vikendom, ne trguju mnogim valutama, te mnogi i radnim danima nemaju gdje da zamijene novac.

- Osim toga, tržni centri i drugi prodajni i ugostiteljski objekti u Srpskoj, osim konvertibilnih maraka, ne primaju novac u drugoj valuti, te je i zbog toga potreba za mjenjačnicama velika. Posjetioci uglavnom dolaze vikendom kada banke ne rade - istakao je vlasnik dviju mjenjačnica novca na području RS Milenko Borković.

U Ministarstvu finansija RS potvrdili su da mjenjačke poslove u Srpskoj trenutno obavlja 13 preduzetnika na 14 mjenjačkih mjesta.

- Preduzetnici koji sa bankom imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova i koji imaju ovlašćenje Ministarstva finansija RS, ove poslove obavljaju u Banjaluci, Gradišci, Doboju, Prijedoru, Šamcu i Donjem Žabaru - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Naglasili su da mjenjačke poslove mogu obavljati pravna lica i preduzetnici koji sa bankom imaju zaključen ugovor o obavljanju mjenjačkih poslova, koji su registrovani za obavljanje ovih poslova i imaju ovlašćenje Ministarstva finansija RS.

- Preduzetnik zahtjev za dobijanje ovlašćenja za obavljanje mjenjačkih poslova podnosi Ministarstvu finansija putem banke - istakli su u Ministarstvu finansija RS.

Valute

U mjenjačnicama u Srpskoj kažu da stanovnici i turisti najviše mijenjaju evro u marke, a potom kune, dinare, švajcarske franke i danske krune.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik